חתונה גאה גאווה חתונה שווה טקס חילוני טקסים
דף הבית >> נישואין >> מאמרים >> להינשא בגאווה

להינשא בגאווה: נישואין בקהילה הגאה 

מאת סיגל דבח
למה להינשא? מה זה ייתן לכן/ם? השאלה הזו עולה פעמים רבות כאשר שומעים על רצון של זוג מהקהילה הגאה לערוך טקס מוכר. מעניין שהשאלה הזו בקושי עולה כאשר מדובר בזוג סטרייטי. הרי מובן מאליו שסטרייטים מתחתנים, אם כדי לקבל משכנתא בתנאים מועדפים, כדי לְרַצות את ההורים או פשוט כדי ללבוש שמלה לבנה ולהרגיש "נסיכה ליום אחד". לשאלה זו אין תשובה אחת, אלא כמה רמות התייחסות.

ברמה האישית: קיום טקס נישואין הוא דרך לשתף את הסביבה הקרובה בשמחתנו, כשם שמשתפים את הסביבה באירועי חיים משמעותיים אחרים. יש זוגות שמחליטים להינשא כאשר עולה המחשבה על הורוּת. ההחלטה להביא ילדים לעולם משפיעה במידה רבה על החלטתם של זוגות גאים להינשא, כמו אצל זוגות סטרייטיים. נישואין מהווים נקודת ציון חשובה בקשר הזוגי, נקודה המבטאת רצון ומחוייבות לחיות את החיים יחד עם בן/בת הזוג. אפשר ורצוי לחתום על הסכם משפטי, אולם יש משמעות להצהרה בנוכחות א/נשים קרובים, אשר מחזקת את המחוייבות של הזוג
 

ברמה החברתית: סיבה נוספת וחשובה שבשלה זוגות גאים רוצים לערוך טקס נישואין היא הכרה חברתית. נכון שלהיות חלק מהקהילה הגאה בימינו הרבה יותר קל מאשר בעבר. יחד עם זאת, עדיין קיימים קשיים לא מעטים העומדים בפני זוגות גאים, ולא בכל מקום קיימת קבלה שלהם. בקיום טקס נישואין יש אמירה: גם אנחנו שואפים לחיים "רגילים" בזרם המרכזי של תרבותנו. גם לנו חשוב להיות חלק מהחברה ולומר: אנחנו מקימים בית בישראל. למרות שבימינו משפחה איננה בהכרח תוצאה של נישואים אלא של ניהול משק בית משותף, הרי שבמדינת ישראל, יותר מאשר במקומות אחרים, המודל המקובל קושר זוגיות בנישואין. אפשר להסכים עם רעיון זה ואפשר להתנגד לו, אך כאשר מדובר בקהילה שאיננה נהנית מקבלה מלאה בכל מקרה, לנישואין כמעניקים הכרה חברתית יש מקום חשוב מבחינת הנִראוּת.

ברמה הממסדית: אצל זוגות סטרייטיים, נישואין מעניקים אוטומטית הכרה חוקית על ידי מוסדות המדינה, ומאפשרים זכאות לקבלת תנאים מועדפים, כמו הקלות במס, משכנתא, ירושה ועוד. כשמדובר בקהילה הגאה, מצב העניינים איננו כה פשוט. יחד עם זאת, הנישואין יכולים לסייע בתהליך המורכב מול מוסדות המדינה, והם בעלי חשיבות מיוחדת לגבי המעמד החוקי של הילדים ובענייני אפוטרופסות.
נישואין עוזרים גם לקבל זכויות של בת/בן זוג במקום העבודה. הרבה יותר קל לקבל הכרה וזכויות אלו מהמדינה וממקום העבודה כאשר יש רישום נישואין, מאשר להיאלץ להוכיח שוב ושוב, באמצעות מסמכים ממסמכים שונים, שהזוגיות שלכן/ם היא יציבה וארוכה.

כיצד להינשא? מבחינה משפטית, ניתן לערוך נישואין אזרחיים בחו"ל, במקומות שמאפשרים זאת. בארץ אפשר לערוך הסכמים משפטיים (שמומלצים בחום גם לזוגות סטרייטיים, מתוך המחשבה שעדיף לסכם דברים כאשר האהבה בשיאה, ולא להמתין לרגע שאולי יהיה לנו צורך בהם).
חשוב לציין את ההחלטה להינשא במעשה טקסי. הבחירה בטקס ישראלי מובנת מאליה למי שגדלו על תרבות ישראל, ושבאופן טבעי רוצים שהיא תבוא לידי ביטוי בטקס שלהם.

נקודות למחשבה בתכנון טקס הומולסבי בטקס כזה יש מחשבה על כל פרט ופרט, וכל דבר נעשה מתוך מודעוּת ובחירה. הבחירה המודעת בתכני הטקס היא שהופכת אותו למשמעותי ואותנטי, ויוצרת את השילוב בין אמירה אישית לבין תרבות ישראל. תוקף הברית הזוגית בטקס הומולסבי אינו מגיע מכוח מוסדות המדינה, אלא מהאורחים בטקס. הא/נשים שמכירים את הזוג ושותפים לחייהן/ם- הם שמעניקים למעמד תוקף. אז על מה צריך לחשוב?
• איך קוראים לטקס? האם תרצו לקרוא לו "חתונה" (במקרה של זוג גברים), "כלולות" (במקרה של זוג נשים), "ברית זוגיות" או אולי "נישואין"? בחירת שם הטקס היא משמעותית ומבטאת גם את החיים המשותפים והזוגיות שלכן/ם.
• מקומה של המשפחה: בטקסים של זוגות סטרייטיים, בדרך כלל המשפחה תהיה מעורבת במידה כלשהי. בטקסים גאים מעורבות המשפחה איננה מובנת מאליה, ואף לא נוכחות א/נשים מהמשפחה. יש זוגות שנהנים מיחסים חמים וקרובים עם המשפחה הקרובה, ויש זוגות שבטקס שלהן/ם לא יהיו א/נשים מהמשפחה הקרובה, אלא בעיקר חברות/ים. לנושא זה יש השפעה על אופי הטקס.
• סמלים בטקס: טקס הנישואין המסורתי עשיר בסמלים, שחלקם נמצאים בטקסים בתרבויות אחרות. הטבעות הן אחד הסמלים. סמל נוסף הוא כתוּבּה או כתב התחייבות אחר. גם הברכות המשובצות בטקס הן מרכיב סמלי, וכמובן- שבירת הכוס.
• שיתוף האורחים/ות בטקס: בשל המימד הקהילתי המשמעותי והחשיבות הרבה שיש לאורחות/ים בטקס, האם תרצו לשלבן/ם בחלק ממרכיבי הטקס או בהכנות לטקס?
המחשבה על השאלות שלעיל ועל פרטים נוספים בטקס היא שתעשה את הטקס שלכן/ם למשמעותי ומיוחד עבורכן/ם ועבור האורחים.
מזל טוב! 

מאת סיגל דבח